Inför OVK

Innan sommaren kommer en obligatorisk ventilationskontroll även kallad OVK att genomföras i hela fastigheten och samtliga lägenheter. Syftet är att kontrollera att ventilationssystemet fungerar tillfredsställande och uppfyller de krav som ställdes vid den tid huset byggdes.

Vårt hus har ett system där frånluftsflödena är fläktstyrda och där frånluftsventilerna och kanaler lätt samlar på sig smuts och damm som försämrar flödena. Inför OVK vore det väldigt bra om alla ser till så att luftdon, kanaler och köksfläkten är rengjord, om ni inte redan gjort det. Om vi får underkänt så blir det kostsamt med en extra besiktning. Då rengöra är enkelt så kan vi undvika onödiga kostnader och sparar pengar som kan användas till något roligare. Det är ju ingen garanti att vi blir godkända trots det, men vi kan åtminstone göra så gott vi kan.

Detta kan göras:
Rengör luftdon och den synliga delan av kanalen i badrummen. Luftdonet i badrummet kan plockas bort så att det är lättare att komma åt. Dra luftdonet rakt nedåt med båda händerna för att få loss det..

don.jpg
kanal.jpg

Rengör även frånluftsventilen i köket/lägenheten. Detta luftdon är svårare att plocka bort, så skruva bara ner den runda plattan, så kommer ni åt den synliga delen av kanalen.

kök 1.jpg
kök 2.jpg

Även köksfläkten behöver rengöras. Om ni har standardfläkten från Franke (se bild) kan ni ta loss insugningsringen och dra loss fläkthjulet från köksfläktens motor. Fläkthjulet och insugningsringen kan tvättas i diskmaskinen eller genom att lägga dem i blöt i diskmedel. Montera ihop fläkten och kontrollera att fläkthjulet snurrar friktionsfritt. Om ni har en annan fläkt; läs i köksfläktens bruksanvisningen om hur du får bort delarna.

franke.jpg
franke 2.jpg

OVK ska göras var sjätte år, men rengöra ventiler, fläktar och kanaler behöver vi göra ett par gånger om året för att ventilation ska fungera bra.

Lycka till!


Kontrollavgift i garaget

Från och med vecka 14, 2021, kommer en kontrollavgift debiteras ägaren till fordon om fordonet är felparkerat i vårt garage enligt lagen (1984:0401) om kontrollavgift vid slarvig oaktsam parkering (SOP). Med felparkering menas att något av fordonets däck står direkt intill eller på den vita linjer eller att avståndet mellan vägg och fordon är mer än 10 cm.

Kontrollavgiften är 1 200 kronor.

Styrelsen har överlåtit kontrollen till parkeringsbolaget First Ripal Parking AB.

Fel på avierna för juni

Avierna för juniavgiften har blivit fel. Istället för 0 kr i avgift, så blev det dubbelt, pga av att administrativt fel (ett minustecken föll bort). Juniavierna kommer att makuleras och ny med rätt avgift kommer inom kort.

Tillfällig justering av avgiften

Under ett antal år har vår förening haft ett positivt kassaflöde. Vid senaste bokslutet ökade vår kassa med nästan 700 000kr och trots att vi gjort ett par investeringar under året så motsvarar kassan nu en hel årsomsättning, ca 3 miljoner kr.

Anledningen till att kassan är välfylld är flera. Framförallt har räntorna varit lägre än väntat, tomträttsavgälden har sänkts, garaget genererar större intäkter än väntat samt att ekonomin i övrigt varit välskött under många år. Att ha mycket likvida medel kan låta bra, men eftersom det är svårt att på ett tryggt och riskfritt sätt förvalta kapitalet är det bättre att minska föreningens kassa.

Till hösten kommer ett av våra lån förfalla och vi kommer då att passa på att amortera av på skulden och därefter kommer vi att öka amorteringarna, men för att inte nuvarande medlemmar ska ta en för stor del av amorteringen i förhållande till framtida medlemmar, så har styrelsen beslutat att bokslutsperiodens sista månad (juni 2021) blir avgiftsfri. Parkeringsavgiften debiteras som vanligt.

Notera är att föreningen fortfarande gör förlust och kommer att göra det under ett antal år, men att det inte har något med kassaflödet att göra utan beror på stora avskrivningar på fastigheten.

Information från Agnes Cecilia Sopsug Samfällighetsförenings styrelse

(följande text är urklippet från ACSS Informationsbrev februari 2021)

Stopp i Sopsugen under 2020

Vi har haft två stora stopp under 2020 som har påverkat hela området negativt. Det ena stoppet berodde på att kompressorhaveri och där kompressorn behövdes bytas ut, vilket kommer att ske i januari.

Det andra stoppet i december var på grund av att någon har slängt ner delar av en barnvagn i sopsugen. Det är väldigt viktigt att ni som fastighetsägare kontinuerligt informerar era boende om vad som får slängas respektive inte får slängas i era nedkast. Om alla som bor i Annedal sorterar och slänger rätt kommer stoppen att minska, vilket är till fördel för både boende och miljön. Det är också viktigt ur ett ekonomiskt perspektiv eftersom kostnaderna för åtgärdandet av stoppet faktureras den fastighetsägare där stoppet har uppstått.

Kostnaden för att ta bort ett stopp kan variera mellan 3 000 – 20 000 kr per stopp. I samband med det senaste stoppet fick tyvärr flera fastighetsägare som kontaktade ENVAC kundtjänst det felaktiga svaret att samfälligheten inte har jouravtal under kvällar och helger. Vi i styrelsen ser allvarligt på detta och vill förtydliga till er medlemmar att i avtalet mellan samfälligheten och ENVAC ingår jour under kvällar och helger. Vi har haft diskussioner med ENVAC i detta ärende så det inte upprepas igen. Omfattande stopp i vår sopsug ska åtgärdas snarast och det oberoende på tidpunkt på dygnet.

Matavfall

Generellt sett är vi i Annedal fortsatt dåliga på att sortera rätt när det gäller matavfallet. Många använder plastpåsar och slänger med dessa i matavfallsnedkasten. Det enda emballage som ska användas är matavfallspåsarna. Det följer även med annat avfall som inte hör hemma i matavfallsfraktionen. Det innebär för samfälligheten att avfallet nedklassas och kan inte användas till biogas och biogödsel som det är tänkt, utan istället går direkt till förbränning. Detta leder också till högre kostnader för samfälligheten.Tänk på att det är ert ansvar som fastighetsägare att informera era boende om vikten av att sortera rätt. På SVOAs hemsida finns många bra tips och råd som man kan använda sig av.

Målning i garaget - flytta bilen

På onsdag den 17:e februari mellan kl 08:00 - 16:30 kommer Taktil Profil AB att markera upp parkeringsrutor i golvet i vårt garage. Samtliga platser kommer att markeras med vita linjer och MC-platser och en onumrerade platsen på ena kortsidan kommer att få väggmarkeringar.

Under arbetet behöver garaget vara tomt på bilar.

Installation pågår fortfarande

Installationen av nya laddboxar fortgår enligt plan. Alla boxar är på plats och under morgondagen kommer elkablarna att dras fram och kopplas in.

Installatören räknar med att vara klara under onsdagen, så vänligen lämna berörda bilar en meter från väggen även i morgon, tisdag.

Installation av laddboxar på måndag

På måndag den 25:e januari kl 07:00 kommer installationen av fler laddboxar påbörjas. Vi utökar med 11 st, så att alla 15 platser längs långsidan får uttag.

Du som har parkering vid långsidan i garaget behöver parkera ca en meter ut från väggen så att de kommer åt att arbeta.

Nya laddplatser vecka 4

Fler laddplatser

Installation av 11 nya laddplatser planeras till vecka 4. De kommer att installeras längsmed långsidan i garaget och vi kommer att behöva flytta om lite så att de med behov får ett uttag.

För att få laddplats

Om du är i behov av laddplats, anmäl dig till parkeringskön och välj laddplats även om du redan har en vanlig plats och även om du redan anmält intresse på annat sätt, så att vi får ett register över vilka som måste flyttas. Välj laddplats i formuläret, förstås.

Ansök här

Garageplatserna längs långsidan

Du som har en parkeringsplats längs långsidan i garaget idag och inte har behov av en laddplats kommer att behöva byta till en annan plats. Styrelsen rekommenderar i första hand att ni diskuterar medlemmar sinsemellan och kommer överens om ett byte med någon som behöver laddplats. Det har fungerat bra tidigare och medfört smidiga byten utan sura miner.

Om detta misslyckas så ska du som har behov av laddplats kontakta styrelsen, som i första hand kommer att begära ett byte och i andra hand säga upp avtalet.

Eventuella outhyrda laddplatser är att betrakta som vanliga parkeringsplatser till dess vi har intressenter.

Flytta bilen

Du som står längsmed långsidan kommer att behöva parkera lite längre ut (ca 1 meter) från väggen, så att installatörerna kommer åt att jobba. Mer information kommer när vi har ett installationsdatum.

Fler laddplatser

Vi kommer inom kort att installera 11 nya laddboxar i garaget så fler kan ladda sina el- och hybridbilar. Detta kommer att göras längs med långsidan där de befintliga uttagen redan sitter och då ge oss totalt 15 st laddplatser.

Vi kommer att behöva flytta om lite i garaget med anledning av detta, så att de med behov får en plats med uttag. Priset är för närvarande oförändrat à 1400 kr/mån inklusive förbrukning.

Hör av er till styrelsen vid intresse.

Årsstämma - 12 november 19.00

Kallelse till föreningsstämma

Härmed kallas medlemmarna i Brf Snickarboa till ordinarie föreningsstämma torsdagen den 12 november kl 19:00 på Zoom.

Dagordning

(Enligt 19 § i stadgarna)

  1. Upprättande av förteckning över närvarande medlemmar, ombud och biträden (röstlängd)

  2. Val av ordförande på stämman

  3. Anmälan av ordförandens val av sekreterare

  4. Fastställande av dagordningen

  5. Val av två personer att jämte ordföranden justera protokollet

  6. Fråga om kallelse till stämman behörigen skett

  7. Föredragning av styrelsens årsredovisning

  8. Föredragning av revisionsberättelsen

  9. Beslut om fastställande av resultaträkningen och balansräkningen

  10. Beslut i fråga om ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter

  11. Beslut om användande av uppkommen vinst eller täckande av förlust enligt fastställd balansräkning

  12. Beslut om arvoden

  13. Beslut om antal styrelseledmöter, suppleanter och revisorer

  14. Val av styrelseledamöter och suppleanter

  15. Val av revisor och suppleant

  16. Ev. val av valberedning

  17. Tillägg om ansvar för brandvarnare

Information från valberedningen

Föreningens årsstämma är planerad till den 12:e november. Valberedningen söker nu efter en ordinarie ledamot och en suppleant att välja in på stämman. Dessutom behöver vi nya medlemmar till Valberedningen.

Det är tack vare våra medlemmars engagemang i styrelsen och andra aktiviteter som gör att vi kan undvika onödiga kostnader för föreningen och i slutändan ökade medlemsavgifter. Arbetet omfattar många olika typer av frågor, t.ex. ekonomi, fastighet, teknik och trivsel för oss medlemmar.

Valberedningen tar tacksamt emot intresseanmälningar via e-mail eller telefon, se kontaktuppgifter nedan. Välkommen att även höra av er med eventuella frågor.

Med vänliga hälsningar,

Valberedningen

Förbättrad brandsäkerhet

Arbetet med förebyggande åtgärder fortsätter. Vi har installerat brandsläckare på flera våningar i båda trapphusen, samt utfört service på rökluckor och nödbelysning. Detta är en del av ett löpande underhåll i ett nytt samarbete med Brandsäkra Norden AB och består av flera årliga inspektioner och relevanta åtgärder.

Rekommendationen är fortfarande att alla har egen brandsläckare och brandfilt i lägenheten. Se även till att byta ut era brandvarnare innan de utgår. Bäst före-datum står på undersidan.

Höststädning

Höststädning söndag 20:e september

Nu är det dags för föreningens årliga höststädning. Samling kl 10 på gården. Kaffe och fika kommer finnas och vi avslutar städdagen med korvgrillning.

Om ni inte kan närvara går det i vanlig ordning bra att skriva upp sig på listan med uppgifter som hänger i 37:ans gårdsentré. Notera att uppgifterna man åtar sig att utföra ska vara avklarade innan städdagen. Städmaterial kommer finnas utanför städrummet i gårdshusets källare.

Hälsningar Styrelsen